Martina.blogg.se

There are so many beautiful reasons to be happy!

Alkohol och alkoholproblem

Allmänt Permalink3
Har idag deltagit i kursen "Ansvarsfull alkoholservering".
Intressant på många punkter, men jag har också blivit att fundera lite.
 
Det blev mycket diskussion kring hur de krogrelaterade problemen på helgnätter skall minska.
Det är absolut inte ok att det är massor av skadegörelse, misshandlar samt våldtäkter och liknande.
Det som jag tycker är märkligt är att i princip allt skylls på oss barpersonal. Det är vi som överserverar och då är det vårt fel att folk bråkar efter krogen.
Jag, och flera med mig på kursen, upplever att folk i allmänhet dricker mindre nu än för ca 10-15 år sedan. Vi nekar också fler pga att vi upplever dem tillräckligt berusade.
Jag tror inte alls att ALLT kan skyllas på spriten.
Jag tror att mycket beror på attityder och den totala avsaknaden av respekt för andra människor och speciellt för auktoriteter. Det är nåt som jag tycker har ändrat och det blir bara värre och värre.
Självklart är att man inte serverar alkohol till en person som är allt för full.
Däremot är det inte självklart att den personen inte får tag på alkohol genom tex en kompis som ställer upp och går och handlar. Det är inte så att vi i baren bara säljer, säljer och säljer utan att tänka.
 
Jag tycker att det är fruktansvärt synd när man får det kastat i ansiktet av myndighetspersoner.
 
Sen undrar jag också vart ditt eget vuxenansvar tar vägen?
Är det faktiskt så att när man väljer att gå ut och festa så lämnas allt vad ansvar heter hemma?
Nog måste man som vuxen människa kunna ta ansvar för vad man säger och gör, trots att man har någon snaps innanför västen.
 
Det är ingen annan än en själv som häver in spriten och då får man också ansvara för vad som händer.
 
Jag har sett det värsta av det värsta som sprit orsakat men jag tycker ändå att man måste kunna ta ett eget ansvar.
 
Jag tror att det från myndighetshåll är ett stort misstag att börja hacka på oss i krogbranschen.
 
Istället skulle vi sammarbeta.
Skulle alla hjälpas åt att arbeta för ett samhälle där det inte är superhäftigt att vara fullast, ett samhälle byggt på respekt för andra människor och ett samhälle som arbetar förebyggande mot akohol och narkotika så kanske vi kunde komma någonstans.
 
Men så länge vi har ett så iskallt samhälle som vi har idag där respekten för andra är obefintlig och där attityderna säger att det är häftigt att supa, så länge kommer vi att ha våld och skadegörelse.
 
Det är absolut ingen lätt fråga detta,
men att endast lägga ansvaret på krogarna så tror jag är att skjuta sig själv i baken!
#1 - - Tiina:

Mycket bra skrivet..men dessvärre tänker inte myndigheter som vi vanliga människor. Alkohollagen är skriven så att myndigheten alltid har ryggen fri och det är barpersonalens ansvar

Svar: Jo, och det suger!
Martina

#2 - - kari kärki:

Bra skrivet. Du borde publisera detta i lokaltidningarna som insändare. För det är kloka ord och får säkert en och annan att fundera efter sitt eget beteende samt att de myndigheter som är satta att övervaka krogarna får höra att dom kan även tänka längre än att baara ge dålig kritik. <3

Svar: Nu var dom myndigheterna på plats så förhoppningsvis tog dom till sig något av det som sades på kursen... Det dom verkar tro är att bara vi klagar på krogarna så är det en form av "quick fix" och allt blir bra. Jag tror att det måste till ett långsiktigt arbete för att ändra attityden till alkohol, och det görs inte över en natt!
Martina

#3 - - Boutros:

Tråkigt att myndigheterna känner så, jag tror dock inte att det är något som "gemene man" har som åsikt som tur är. Har sällan hört en fyllehistoria som slutar med "dem där jävla bartendern som serverade mig för mycket" än och det är ju tur!

Svar: Ja den repliken är säkert rätt sällsynt :)
Martina

Till top